آسيب‌هاي چشمي در سگ‌ها علايم و درمان





آسيب‌هاي چشمي در سگ‌ها


آسيب چشمي چيست؟


بيشتر وقت‌ها آسيب چشمي به خاطر ضربه سطحي به وجود مي‌آيد؛ آسيب چشمي به وضعيتي گفته مي‌شود که بايد فوراً سگ را پيش دامپزشک ببريد. بعضي از انواع آسيب‌هاي چشمي کاملاً اورژانسي هستند؛ مخصوصاً وقتي بينايي سگتان در معرض خطر قرار بگيرد.


آسيب‌هاي چشمي از خفيف تا شديد دسته‌بندي مي‌شوند و دامپزشک با انجام چند تست ساده مي‌تواند به‌راحتي نوع آسيب چشمي را در سگتان تشخيص دهد. آسيب‌هاي چشمي شايع شامل پارگي قرنيه (بريدگي يا خراش سطح داخلي چشم)، زخم قرنيه (به خاطر تماس با مواد شيميايي، ورود ذرات ريز و مضر يا مالش چشم‌ها)، سوراخ شدن چشم (به‌وسيله هر شي‌ء خارجي) و تروماي پلک چشم يا جلوآمدگي تخم چشم مي‌شود.


آسيب چشمي


نشانه‌هاي آسيب چشمي در سگ‌ها


آسيب‌هاي چشمي از هر نوعي که باشند، مي‌توانند تأثير بدي روي سگ‌ها بگذارند. نشانه‌هاي آسيب چشمي حتي مي‌توانند بدون هيچ‌گونه ضربه يا صدمه خاصي هم به وجود بيايند و چشم‌هاي سگ‌ها را درگير کنند. اگر داخل يا اطراف چشم سگ شما جراحت زيادي وجود دارد که احتمالاً با خون هم همراه است، بهتر است که او را حتماً نزد دامپزشک ببريد تا چکاب شود. ساير نشانه‌هاي مربوط به آسيب‌هاي چشمي در سگ‌ها شامل نگاه با چشم نيمه‌باز، انقباض ناگهاني يا اسپاسم پلک چشم، کشيدن پنجه روي چشم، پلک زدن سريع و اشک ريختن بيش از اندازه مي‌شود. بعضي از آسيب‌ها ممکن است روي توانايي سگ شما در باز کردن کامل چشم‌هايش تأثير بگذارد. خون افتادگي در داخل سفيدي چشم هم ممکن است نشان‌دهنده‌ي آسيب يا خراش باشد. ترشحات زرد يا متمايل به سبز هم مي‌تواند نشانه عفونت باشد.


نشانه‌هاي آسيب چشمي در سگ‌ها


انواع ديگر مشکلات چشمي مي‌توانند باعث قرمزي ماده مخاطي موجود در غشاي اطراف چشم، تار شدن چشم‌ها، آماس طولاني‌مدت مردمک، بي‌قرينگي چشم‌ها و حساسيت به نور شود. اين نشانه‌ها ممکن است هم در يک چشم ديده شود و هم در هر دو چشم. اگر يکي از اين نشانه‌ها را در سگتان ديديد، احتمال آسيب به چشم يا ساير مشکلات خيلي بالاست و بايد فوراً به دامپزشک مراجعه کنيد. براي درمان مشکلات چشمي هيچ‌وقت از راهکارهاي خانگي استفاده نکنيد؛ مگر اينکه دامپزشک يا متخصص به شما چنين اجازه‌اي را داده باشد. مشکلات چشمي مي‌توانند حادتر از چيزي باشند که در ظاهر مي‌بينيد و از طرفي هم به سرعت پيشرفت مي‌کنند و ناحيه وسيع‌تري از چشم را درگير مي‌کنند؛ پس در مورد بينايي سگتان هرگز چنين ريسکي نکنيد، ميزان تحمل او را در برابر درد امتحان نکنيد و سريع به فکر معالجه باشيد.



علت آسيب چشمي


آسيب چشمي زماني اتفاق مي‌افتد که چيزي يا شيئي در تماس مستقيم با چشم سگ شما قرار مي‌گيرد که در نهايت باعث آسيب چشم مي‌شود. جنگ بين دو سگ يا دعوا با حيواني ديگر، چنگ عميق گربه يا حتي لگد اسب مي‌تواند باعث آسيب چشمي در سگ شود. بسياري از عوامل طبيعي هم باعث آسيب چشمي مي‌شوند؛ شاخه‌هاي درخت، نيش ات و خراش حاصل از ورود خاک و مواد کثيف مي‌توانند به بخش خارجي چشم آسيب برسانند. سگ‌هايي که در ماشين سر خود را به بيرون مي‌آورند هم در معرض ورود گردوخاک به داخل چشمانشان هستند. اسپري کردن مواد شيميايي در نزديکي يک سگ هم مي‌تواند باعث ايجاد حساسيت موقت چشم‌هايش شود. اشياي تيز مانند گوشه‌هاي مبل، لبه‌هاي نرده، قلاب ماهيگيري و ساير ابزارها هم خطر بزرگي براي بافت حساس چشم و ناحيه اطراف آن محسوب مي‌شوند.


علت آسيب چشمي در سگها


خاراندن چشم‌ها به خاطر آلرژي يا سوزش خفيف مي‌تواند باعث آسيب به چشم شود؛ مخصوصاً اگر سگ شما با چنگال‌هايش به چشم‌هايش دست مي‌زند يا چشم‌هايش را مي‌مالد. اگر اين رفتار ادامه پيدا کند، زخم يا خراشي در ناحيه قرنيه چشم سگتان شکل مي‌گيرد.



درمان


اگر چشمان سگ شما آسيب‌ديده است، با دامپزشک تماس بگيريد. هيچ‌وقت سگتان را در خانه و بدون تماس و م با دام‌پزشک درمان نکنيد. اگر دامپزشک به شما توصيه کرده است که از کمک‌هاي اوليه استفاده کنيد، ممکن است منظور دامپزشک اين باشد که چشمان سگ را با آب شستشو دهيد يا از کمپرس سرد استفاده کنيد. طبق توصيه‌هاي دامپزشک، از محلول (نمکي) استريل براي شستشوي چشمان سگتان استفاده کنيد. از محلول شستشوي لنزهاي تماسي استفاده نکنيد. هميشه به آرامي چشمان سگتان را شستشو بدهيد زيرا سگ شما مقداري درد را در ناحيه چشمان خود احساس مي‌کند. هنگام شستشوي چشم‌ها از يک فرد ديگر هم براي نگه‌داشتن سگتان کمک بگيريد. شما مي‌توانيد در بخش‌هايي مثل کف دستشويي، حمام، کف آشپزخانه و ايوان چشمان سگتان را بشوييد. مکاني را انتخاب کنيد که بتوانيد به‌راحتي به سگتان دسترسي پيدا کنيد و بتوانيد محلول شستشو را به‌راحتي در چشمان سگتان بريزيد.



سگ‌هاي کوچک‌تر را در مکان‌هايي مثل روي ميز يا حتي سينک ظرف‌شويي قرار بدهيد تا بتوانيد به‌راحتي هم سگتان را بشوييد و هم بلافاصله اين مکان‌ها را تميز کنيد. سگتان را درون حوله‌اي بپيچيد، با يک دست چشم سگ را باز کنيد و با دست ديگرتان محلول شستشو را درون چشمش بريزيد و سپس براي پاک کردن محلول از حوله کوچک يا پارچه تميزي استفاده کنيد. بعد از اين کار، سگتان را نزد دامپزشک ببريد. دامپزشک با معاينه چشم سگتان در مورد جزئيات آسيب چشمي از شما سؤالاتي را مي‌پرسد. دامپزشک با معاينه چشم مي‌تواند توانايي توليد اشک را بررسي کند، هر گونه زخم يا پارگي داخل چشم را بفهمد و فشار داخل چشم را هم به‌راحتي اندازه‌گيري کند. با توجه به تشخيص دامپزشک، مقداري دارو براي سگتان تجويز مي‌شود و معمولاً شما بايد بعد از چند هفته سگتان را دوباره نزد دامپزشک ببريد. در آسيب‌هاي چشمي شديد ممکن است براي درمان نياز باشد تا به چشم‌پزشک مراجعه کنيد. در مواردي که آسيب چشمي بسيار شديد است، ممکن است سگ شما به جراحي استخراج (درآوردن) چشم نياز داشته باشد. دامپزشک هر کاري که از دستش برمي‌آيد را انجام مي‌دهد تا چشم سگ شما سالم بماند. البته به اين نکته هم توجه کنيد که بعضي از انواع آسيب‌هاي چشمي منجر به کوري دائمي مي‌شود.



اگر سگ شما با مقداري دارو به خانه برگشت، طبق دستورالعمل دامپزشک از داروها استفاده کنيد. اگر بيشتر از يک دارو براي سگ شما تجويز شد، اول از قطره‌هاي چشمي استفاده کنيد و سپس پمادها را روي چشم سگتان بماليد. در يک زمان از داروها استفاده نکنيد؛ بلکه حداقل 5 دقيقه بين داروها فاصله بگذاريد. اکثر سگ‌هايي که دچار آسيب چشمي شده‌اند، بايد از پوشش مخروطي شکلي استفاده کنند تا نتوانند چشمانشان را چنگ بگيرند. اين پوشش مخروطي شکل به حفاظت از چشم‌ها در برابر خطرات اطراف خانه هم کمک مي‌کند. سگ شما بايد از اين پوشش در همه ساعات استفاده کند؛ مگر اينکه دامپزشک استثنايي قائل شود. نوبت بعدي معاينه چشم سگتان را به تأخير نيندازيد. مشکلات چشم به بررسي دقيقي نياز دارند و حتي بدون اينکه شما بفهميد مي‌توانند شديدتر هم بشوند. اگر چشم‌هاي سگتان بدتر شد و وقتي براي چکاب نزد دامپزشک نداشتيد، فوراً با دامپزشک تماس بگيريد.



چگونه از آسيب چشمي جلوگيري کنيم؟


اتفاق هميشه مي‌افتد ولي افزايش امنيت، توجه و مراقبت از سگ‌ها مي‌تواند نقش مهمي در جلوگيري از آسيب چشمي داشته باشد. سگ خود را حيواني اجتماعي تربيت کنيد و نگذارد تا با سگ‌هاي ديگر دعوا بگيرد تا بعداً مجبور نشويد هزينه‌هاي پزشکي را پرداخت کنيد. به سگ يا گربه خود ياد بدهيد تا ارتباط خوبي با ديگران برقرار کنند تا احتمال دعواي بين آن‌ها کاهش يابد. وقتي سگ شما به بيرون مي‌رود مخصوصاً وقتي فضاي بيرون پر از بوته است، حتماً مراقبش باشيد. به سگتان اجازه ندهيد که خودش به تنهايي به بيرون برود و دور بزند. وقتي‌که در حال رانندگي هستيد، به سگتان ياد بدهيد که سرش را از پنجره ماشين بيرون نياورد (حتي اگر با اين کار خيلي سرگرم مي‌شود). هميشه مواد شيميايي را دور از دسترس سگتان قرار بدهيد.



اگر احساس مي‌کنيد که سگتان مريض است، فوراً با دامپزشک تماس بگيريد. اگر سؤالي در مورد سلامت سگتان داريد، مي‌توانيد با دامپزشک م کنيد؛ زيرا دامپزشک قبلاً سگ شما را معاينه و آزمايش کرده است و شرح‌حال (پزشکي) او را به خوبي مي‌داند و مي‌تواند براي سگ شما بهترين توصيه‌ها را انجام دهد.


 


منبع: چطورپديا



مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

شهربهشت(رضوانشهر) فروشگاه گل و گیاه ظرافت تراوشات یک ذهن ریاضی برای همه پمپ شناور های موجود در بازار ایران فروشگاه تصفيه آب حيات دکلمه های مهان مهدیزاده قيمت ايزوگام ایرانیزه ترین وب برای شما Nao